Еклери!

 Продукти за тестото:
  • 125 мл.  прясно мляко
  • 125 мл.  вода
  • 115 г.  масло нарязано на парчета
  • 140 г. брашно
  • 1/4 ч.  л. захар
  • 1/4 ч.  л. сол
  • 5 големи яйца 
За пълнежа:

  • 500 мл мляко
  • 6 яйчни жълтъци
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. кора от портокал
  • 25 гр. масло
  • 150 гр. захар
  • 60 гр. брашно
  • 150 мл. разбита сметана
Приготвяне на тестото:
  • Млякото, водата, маслото, захарта и солта се поставят в дълбок съд.
  • Загряват се до кипене.
  • Брашното се сипва наведнъж и с дървена лъжица се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда  и сместа стане на топка.
  • Намалява се огъня, без прекъсване тестото се бърква в продължение на 2-3 минути.
  • Снема се от огъня, добавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбърква до пълното му смесване с тестото.
  • Още при първото яйце тестото  се разпада на части, но след добавянето на всички яйца  става гладко и лъскаво.
  • От получената смес върху тава покрита с хартия се шприцоват еклерите във форма по желание.
  • Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С, около 25-30 минути.
  • По време на печенето първите, 10 минути вратата на фурната не трябва да се отваря, за да не се прекъсне процесът на бухването.
  • Изпечените еклери се оставят да изстинат, след това се пълнят с крем.
Продукти за шоколадовата глазура:
  • 80 -100 г. натурален  шоколад
  • 40 гр.  масло
  • 40 мл.  прясно мляко
Приготвяне на глазурата:

  • Всички пордукти се поставят в дълбока  купа на водна баня или MW. 
  • Загряват се при непрекъснато бъркане до напълното разтапяне на шоколада.
  • След като се разтопи шоколада се бърка до хомогенност.
  • Украсяваме по желание.
*Получават се около 25-30 бр. средно големи еклери.

0 коментара:

Публикуване на коментар