skip to main |
skip to sidebar
Публикувано от
Iwailo_
в
16:04
Необходими продукти:
- 7 бр. яйца
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 2 и 1/2 ч.ч. брашно
- 3 с.л. какао
- 10 г бакпулвер (1 пакетче)
- 1 ванилия
- кората от един лимон
За сиропа:
- 1/2 ч.ч. лимонада, степче или сок от компот
- 5-6 с.л. захар
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 6-7 с.л. брашно или натурално нишесте
- 6-7 с.л. захар
- 1 ванилия
- 3-4 бр. жълтъци
За глазурата:
- 100 г шоколад
- 1 с.л. масло
За украсата:
- 1 ч.ч. смлени орехи
- 3-4 с.л. сладко от череши или желе
Начин на приготвяне:
- Разделят се внимателно белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар на сняг. Жълтъците с 1 ванилия и останалата захар се разбиват на гъст крем. Към така разбития крем се прибавя по малко от брашното (в което е сложен бакпулвера) и от разбитите на сняг белтъци до изчерпване на количеството и хомогенизиране на сместа. Прибавя се и настърганата кора от лимон. Получената смес се разделя на две равни части. Към едната част се прибавят 3 с.л. какао, разтворени предварително в 1-2 с.л. вода.
- Пече се в тавичка или форма, на която предварително дъното е покрито с намаслена хартия за печене. Зебрата става като се редува двата цвята блат - сипва се в средата на формата от единия, после върху него отново в средата от другия до свършването им. Изпечения блат се разрязва на две с конец.
- Сиропа се приготвя като на котлона се кипне захарта в 1 ч.ч. вода, лимонадата и ванилията.
- Кремът се приготвя като захарта, жълтъците и нишестето се разбъркват и след това постепенно се добавя млякото. Готовата смес се слага на умерен огън и се бърка непрекъснато докато започне да къкри до сгъстяване (около 3-5 минути).
- Едната половина от блата се сиропира, намазва се с половината от готовия крем и се поръсва с част от орехите. Покрива се с другата половина от блата. Върху него се разстила и заглажда останалата част от крема. Поръсва се тортата отстрани с останалите орехи, като се оформя само само малък ръб. По ръба (между орехите и края) с лъжичка се украсява със сладко. В средата се изсипва глазурата, приготвена от разтопения шоколад в маслото на водна баня. Може да се украси и по друг начин по желание.
0 коментара:
Публикуване на коментар