Домашна торта "Зебра"

 Необходими продукти:
  • 7 бр. яйца
  • 1 и 1/2 ч.ч. захар
  • 2 и 1/2 ч.ч. брашно
  • 3 с.л. какао
  • 10 г бакпулвер (1 пакетче)
  • 1 ванилия
  • кората от един лимон
За сиропа:
  • 1/2 ч.ч. лимонада, степче или сок от компот
  • 5-6 с.л. захар
За крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 6-7 с.л. брашно или натурално нишесте
  • 6-7 с.л. захар
  • 1 ванилия
  • 3-4 бр. жълтъци
За глазурата:
  • 100 г шоколад
  • 1 с.л. масло
За украсата:
  • 1 ч.ч. смлени орехи
  • 3-4 с.л. сладко от череши или желе
Начин на приготвяне:

  • Разделят се внимателно белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с 1 с.л. захар на сняг. Жълтъците с 1 ванилия и останалата захар се разбиват на гъст крем. Към така разбития крем се прибавя по малко от брашното (в което е сложен бакпулвера) и от разбитите на сняг белтъци до изчерпване на количеството и хомогенизиране на сместа. Прибавя се и настърганата кора от лимон. Получената смес се разделя на две равни части. Към едната част се прибавят 3 с.л. какао, разтворени предварително в 1-2 с.л. вода.
  • Пече се в тавичка или форма, на която предварително дъното е покрито с намаслена хартия за печене. Зебрата става като се редува двата цвята блат - сипва се в средата на формата от единия, после върху него отново в средата от другия до свършването им. Изпечения блат се разрязва на две с конец.
  • Сиропа се приготвя като на котлона се кипне захарта в 1 ч.ч. вода, лимонадата и ванилията.
  • Кремът се приготвя като захарта, жълтъците и нишестето се разбъркват и след това постепенно се добавя млякото. Готовата смес се слага на умерен огън и се бърка непрекъснато докато започне да къкри до сгъстяване (около 3-5 минути).
  • Едната половина от блата се сиропира, намазва се с половината от готовия крем и се поръсва с част от орехите. Покрива се с другата половина от блата. Върху него се разстила и заглажда останалата част от крема. Поръсва се тортата отстрани с останалите орехи, като се оформя само само малък ръб. По ръба (между орехите и края) с лъжичка се украсява със сладко. В средата се изсипва глазурата, приготвена от разтопения шоколад в маслото на водна баня. Може да се украси и по друг начин по желание.

0 коментара:

Публикуване на коментар