Мекици!

 Необходими продукти:
  • 1кг. брашно 
  • 3 яйца 
  • 500г. кисело мляко 
  • 1 ч.л. сода бикарбонат 
  • около 200г. хладка вода 
  • щипка сол олио за пържене
  • пудра захар за ръсене или сироп
Начин на приготвяне:
  • Пресява се брашното и в него се слагат солта и содата.
  • В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко. 
  • Тестото се замесва с лъжица и се слага хладката вода.
  • Прави се въз рядко тесто (да тече) и се оставя да отлежи около половин час.
  • В кръгъл тиган с много горещо олио се шприцоват мекици.
  • От тестото се прави обла пръчка, която изтича от шприца.
  • Навива се спираловидно и се пържи от двете страни чрез разклащане на тигана, за да се облее отвсякъде с мазнина.Така мекиците набъбват. 
  • Опържените мекици се поднасят топли, поръсени със захар или залети с малинов сироп. 
  • Мазнината, в която се пържат мекиците, трябва да бъде в такова количество, че те да потънат в нея.
  •  Приготвените по този начин мекици не поглъщат много мазнина.Останалата мазнина е много приятна на вкус и може да се използува за запръжка на фасул или други зеленчукови яхнии.

0 коментара:

Публикуване на коментар